tiistai 18. marraskuuta 2014

Kansainvälisiä kontakteja työssäoppimisessa

Point Collegessa panostetaan myös kansainvälisten työssäoppimismahdollisuuksien kehittämiseen. Vuosittain kymmenkunta opiskelijaa suorittaa työssäoppimista ulkomailla. Tänä syksynä Point Collegen sosiaali- ja terveysalan koulutusohjelman opiskelijoita ja opettajia oli Espanjassa, Kiinassa ja Thaimaassa. Lue alta ja linkeistä lisää kansainvälisestä työssäoppimisesta.


Kiina- Shanghai

Kam’oon China 7 /Eeva-Liisan matkakertomus Shanghaista ajalta 13.10- 25.10.2014
Kam´oon China on Opetushallituksen rahoittama ammatillisen koulutuksen kansainvälisyysverkosto, jota hallinnoi Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä. Point College on Kiina-yhteistyössä aktiivisesti mukana.

Sanghaihin Kiinaan lähti 13.10.maanantaina kolmen opettajan kanssa 16 ammatillisen koulutuksen opiskelijaa Suomesta. Opiskelijat olivat seuraavilta paikkakunnilta: Porvoo, Rovaniemi, Oulu, Ylivieska, Jyväskylä, Naantali, Loimaa ja Joensuu. Mukana oli Point Collegesta viimeisen vuoden opiskelija Sami Siren sairaanhoito ja huolenpito koulutusohjelmasta.

Opiskelijoiden jakso on Shanghaissa 6 viikkoa ja opettajat vaihtuvat noin kahden viikon välein. Tämän kuuden viikon aikana oli ohjelmassa mm. taitajakisat, joihin oli tulossa Suomesta 2 opiskelijaedustajaa ja opettaja.

Seija Ruotsalainen-Karjula perehdytti minut ja opiskelija Sami Sirenin Kam’oon China hankkeeseen. Lisäksi kävimme videoneuvotteluja koordinaattori Päivi Kukkosen ja muiden matkalle lähtijöiden kanssa.

Yhteistyöoppilaitos Shanghaissa oli Shanghai Institute of Health Sciences. Opiskelijat ja opettajat asuivat oppilaitoksen kampusalueen asuntolassa. Opiskelijoille oli järjestetty perehdytystä ja teoriaopetusta koko ensimmäisen viikon ajan. Seuraavalla viikolla oli 3 päivää työssäoppimista ja 2 pv teoriaopetusta.. Teoriaopetus sisälsi mm. perinteisen kiinalaisen lääketieteen opetusta ja ”liikuntatunnilla” harjoiteltiin Taijita.

Samaan aikaan oppilaitoksella oli opiskelijoita Suomen ammattikorkeakouluista. Opiskelijoita oli myös mm. Tanskasta, Norjasta ja USA:sta. He osallistuivat samoille luennoille ja osa oli samoissa työssäoppimispaikoissa.

Opiskelijoiden ensimmäisen kahden viikon ohjaavat opettajat Suomesta olivat Anneli Alasalmi-Husso Oulusta ja Markus Memonen Rovaniemeltä sekä Eeva-Liisa Kaariniemi Porvoosta. Seija Ruotsalainen-Karjula Porvoosta jatkoi opiskelijoiden ohjaamista yksin meidän kolmen opettajan lähdön jälkeen.

Viestintään käytin pääasiassa sähköpostia, Skypeä ja WhatsAppia. Kampusalueella huoneessa oli tietokoneelle kiinteä yhteys. WiFi oli myös käytettävissä. Facebook ei toiminut. Linkki: http://www.sihs.cn/english/

Perehdyttämiseen sisältyi myös tutustumista Shanghaihin ja sen kulttuuriin tutoropiskelijoiden johdolla. Kävimme jokiristeilyllä ihailemassa Shanghain valoja, tutustuimme historiaan paikassa Shanghai Museum ja saimme seurata hienoa akrobaattiesitystä. Tutoropiskelijat esittelivät meille myös hyvät ostospaikat. Linkkejä http://china-cruise.com/huangpu/info.htm ja http://www.era-shanghai.com/era/en/

Kirjoittanut: Eeva-Liisa Kaariniemi


Torrevieja - Espanja

Torrevieja, Espanja 6.- 10.10. 2014
Kolme soten aikuisopiskelijaa, Hanna-Leena Inkeroinen, Tuula Hentunen ja Marjatta Hovilehto ovat parhaillaan työssäoppimassa Espanjassa. Hanna- Leena Skandinaavisessa koulussa, Tuula ja Marjatta Suomiseuran Terveysinfossa. Itselleni tarjoutui mahdollisuus päästä ohjaamaan opiskelijoita paikan päälle. Viikko oli onnistunut ja mielestäni hyödyllinen. Kävin keskusteluja niin ohjaajien, kuin opiskelijoidenkin kanssa. Myös aurinko hemmotteli meitä kalpeanaamoja. Vietimme myös iltaisin aikaa yhdessä, opiskelijat ja minä. Ohessa kuvia viikosta.

Skandinaviska Skolan Costa Blancalla on perustettu vuonna 2000. Suomenkielinen luokka/luokat on aloittanut toimintansa v. 2008.  Koulun vararehtorina ja suomenkielisten vastuuopettajana toimii upea, positiivisella energialla varustettu Rita Kivimäki. Sain kokea yksilöllistä, kannustavaa ja järjestäytynyttä opetusta. Hanna-Leena toimii koulunkäyntiavustajana 6 viikon ajan. Hän suorittaa ”lasten ja nuorten hoidon, kasvatuksen”-  osaamisalan ensimmäisen työssäoppimisjakson. Avustettavaa riittää, sillä jokainen oppilas etenee omassa tahdissaan. Minimiaika luokassa on kuukausi. Vaihtuvuus on täten luonnollisesti suurta.
http://www.skandinaviskaskolan.com/page-fin/skolan-finsk.htm (lue halutessasi lisää)

Suomi- Seura on 1986 perustettu. Opiskelijoiden ylläpitämä terveysinfo sai alkunsa 1998 Tarja-Riihiluoma Tuuren ideasta. Käytännön toteutuksessa oli mukana myös Jaana Ågren. Terveysinfo on tärkeä paikka Torreviejan suomalaisille. Vastaanotto on auki ma-pe klo 10-14. Työssäoppijat tekevät mm. verensokerin, hemoglobiinin ja kolesterolin mittauksia, sekä  jalka – ja niskahierontaa. Myös keskusteluhetket asiakkaiden kanssa ovat tärkeitä. Tuula suorittaa Espanjassa vanhustyö- osaamisalan työssäoppimista ja Marjatta vastaavasti mielenterveys-ja päihdetyön osaamisalaa.
Opiskelijoiden yhteyshenkilönä ja ohjaajana Suomi-Seuran terveysinfossa toimii Marja-Leena Sairanen. Lisäksi hän auttaa Suomi-Seuran toimistossa sekä keittiössä uusia työpaikkaohjaajia sisäistämään, mitä opiskelijoiden ohjaus pitää sisällään. Yhdessä miehensä Pertin kanssa he auttavat lisäksi myös majoitusjärjestelyissä ja lentokenttäkuljetuksissa. Vastaavaa vieraanvaraisuutta olen harvoin kokenut!
http://217.149.52.9/~costabla/ (lue halutessasi lisää)
Kirjoittanut: Katja Kangasmäki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti