tiistai 12. toukokuuta 2015

Kansainvälisiä kokemuksia hankkimassa

Vuosittain kymmenkunta Point Collegen suomalaista opiskelijaa suorittaa työssäoppimisjaksonsa ulkomailla. Osan yrityksitä opiskelijat etsivät itse hyödyntäen omia suhteitaan, osa toteutetaan projektien kautta tai ovat muuten vakiintuneet yhteistyökumppaneiksi ajan kuluessa. Point College on ollut viitisen vuotta mukana Opetushallituksen rahoittamassa Kamoon China hankkeessa, jossa liiketalouden opiskelijat työskentelevät kuukauden suomalaisten yritysten toimistoilla Shanghaissa ja lähihoitajaopiskelijat sairaaloissa ja päiväkodeissa Shanghaissa. Tänä vuonna pääsin myös itse käymään Shanghaissa. Tehtäväni oli tehdä oppimisen arviointeja työpaikoilla jakson lopussa. Samalla jäin pohtimaan, mitä tällainen vaihtojakso antaa opiskelijalle.


Kuukauden työssäoppimisjakson aikana opiskelijat eivät suorittaneet ammattiosaamisen näyttöjä eikä heillä ollut varsinaisia ammatillisia oppimistavoitteita. Työtehtävät vaihtelivat melko paljon, mutta kaikki olivat avustavia toimistotöitä. Jakson tavoitteiksi oli laitettu oman työn suunnittelu, itsenäinen toiminta, vuorovaikutus ja yhteistyö, ammattietiikka, ongelmanratkaisu ja oppiminen.

Opiskelijoiden saama ja antama oma palaute työssäoppimisjaksosta olivat hyviä. Eläminen vieraassa ja hyvin erilaisessa kulttuurissa ja maan tapojen ja toimintamallien omaksuminen niin arjessa kuin työelämässä on opettanut paljon. Opiskelijat ovat joutuneet selviytymään ruhhkaisessa liikenteessä ja vieraalla kielellä työpaikalleen ja toimimaan työyhteisöissä, joissa korkeinta johtoa lukuunottamatta muut työntekijät ovat kiinalaisia. Erilainen yrityskulttuuri ja tavat kommunikoida ovat pakottaneet opiskelijat ottamaan hyvin itsenäisen roolin tiedonhaussa ja ratkomaan eteentuleiva ongelmia.

Uskoisin, että tässäkin asiassa pätee sanonta:"kysymällä oppii." Opiskelijan oma kiinnostus ja uteliaisuus uutta maata, kulttuuria ja toimintaympäristöä kohtaan ratkaisee hyvin paljon sen, miten paljon työssäoppimisesta saa irti. Suomalaisten ohjaajien kanssa käydyt keskustelut ovat arvokkaita erityisesti silloin, kun pohditaan kahden kulttuurin eroja tai kummastellaan outoja toimintamalleja. Kiinalaisesta kulttuurista voi kuitenkin aina kysyä myös kiinalaiselta kollegalta.


Tärkeintä ulkomaanjaksossa on kuitenkin mielstäni se, että opiskelija saa jakson aikana huikeasti lisää itseluottamusta. He huomaavat pärjäävänsä englanninkielellä ja osaavansa toimia erilaisissa uusissa tilanteissa oli se sitten ruuan tilaaminen kiinankieliseltä ruokalistalta, hinnan tinkiminen feikkimarkkinoilla tai tutustuminen toimiston muihin työntekijöihin. Lisäksi ulkomaanjakso avartaa maailmankuvaa, oppii ymmärtämään erilaisuutta ja myös arvostamaan hyviä asioita omassa maassa ja kulttuurissa.

Omasta näkökulmastani matka Shanghaihin oli monella tapaa silmiä avaava kokemus. Kiinalainen kulttuuri on hyvin mielnkiintoinen ja Shanghai kaupunkina aivan käsittämättömän mielenkiintoinen. Teknologinen kehitys täällä on huimaa ja monessa mielessä edellä Suomea. Liiketalouden opettajana näen, että maassa on valtava ostovoima ja markkinapotentiaali ja suomalaisten pitäisi olla rohkeampia lähtemään tänne. Tästäkin syystä on hyvin tärkeää mahdollistaa opiskelijoiden ulkomaan vaihdot. Heistä tulee tulevaisuuden rohkeita liikemiehiä ja naisia.
 

Lennän kotiin matkalaukku täynnä tuliaisia ja monta kokemusta rikkaampana. Matka on ollut mieleenpainuva, mutta nyt odotan jo hetkeä kun voin vetää kumisaappat jalkaani ja painua metsään koiran kanssa kuuntelemaan hiljaisuutta, linnunlaulua ja katsomaan kevään ensimmäisiä merkkejä puhtaassa Suomalaisessa luonnossa.
 
Aurinkoista kevättä kaikille!
 
Työssäoppimisvastaava Sanna Laulumaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti